moeder en kinderen

Sparen voor je kind: enkele zaken om rekening mee te houden

24/10/2024 - 4 minuten

Sparen voor je kind: enkele zaken om rekening mee te houden

Als ouder maak je het leven van je kind een pak makkelijker als je er een spaarpotje voor aanlegt. Hoe vroeger je voor je kind begint te sparen, hoe beter. Maar hoe doe je dat het best? Een rekening openen op naam van het kind? Of toch beter op je eigen naam? Wij geven je de belangrijkste aandachtspunten mee.

Wil je sparen voor je kind, dan heb je – afhankelijk van de bank – twee opties. Je kan een extra rekening openen op je eigen naam of er een openen op de naam van je kind. Maakt dat veel uit, vraag je je misschien af? Er zijn wel degelijk enkele belangrijke verschillen.

Controle over het geld

Ongeacht op wiens naam de rekening staat, tot zijn of haar achttiende blijf jij als ouder verantwoordelijk voor de rekening. Maar open je de rekening op naam van je kind, dan kan hij of zij vanaf zijn of haar 18e met het geld doen wat hij of zij wil. Wil je dat liever niet, dan open je beter een aparte spaarrekening op je eigen naam. Zo behoud jij de controle en bepaal jij wanneer je het geld schenkt. Eén kanttekening daarbij: als je overlijdt vóór je het geld geschonken hebt, dan komt het in je nalatenschap terecht en moet je kind er erfbelasting op betalen.

Vermogensrendementsheffing

Als volwassene kan je tot 57.000 euro belastingvrij sparen. Alles daarboven wordt met een vermogensrendementsheffing belast. Het spaargeld van kinderen valt tot hun 18e verjaardag onder het vermogen van de ouders, op welke rekening het ook staat. Heb je, inclusief het spaargeld van je kinderen, meer dan 57.000 euro (of 114.000 euro met een partner), dan betaal je daar dus belasting op. Staat de spaarrekening op naam van je kind, dan valt het spaargeld op het moment dat hij of zij 18 wordt onder zijn of haar eigen vermogen. Hij of zij heeft dan een eigen belastingvrije drempel van 57.000 euro.

Schenkbelasting

Bij een spaarrekening op naam van het kind, wordt elke storting als een schenking beschouwd. Zolang het totaal onder de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van 6633 euro per kind blijft, ben je geen schenkbelasting verschuldigd. Je kan elk kind elk jaar dus 6633 euro belastingvrij schenken. Opgelet: geeft de andere ouder ook geld, dan geldt dit bedrag voor jullie samen. Als je het geld op een eigen rekening spaart, hoef je daar (in eerste instanie) geen rekening mee te houden. Je moet wél opletten als je het bedrag uiteindelijk overdraagt aan je kind, zeker als je dat in één keer wil doen (bijvoorbeeld voor zijn of haar 18e verjaardag of voor de aankoop van een huis). Dan geldt namelijk diezelfde schenkingsvrijstelling van 6633 euro per kind. Is je schenking groter dan 6633 euro, dan moet je dus schenkbelasting betalen. Wil je dat vermijden, dan kan je er wel perfect voor kiezen om de schenking over verschillende jaren te spreiden.

Sneeuwbaleffect

Als we geld uitgeven, neemt ons brein ons vaak beet. € 199 euro is aantrekkelijker dan € 200, want onze hersenen zien het eerste cijfer en gebruiken het om de rest van de prijs te interpreteren. Laat het euroteken weg en we zijn helemaal verloren: dan linken we getallen namelijk minder aan geld, en dus minder aan betalen. Waarom denk je dat er op menukaarten vaak geen euroteken bij de prijzen staat?

Gebruik van het geld

Spaar je op naam van je kind, dan heb je als ouder weliswaar toegang tot de spaarrekening, maar je mag het geld op die rekening niet zomaar gebruiken. De wet zegt dat je dat geld enkel mag gebruiken voor zaken die in het belang van het kind zijn. Je kan het bijvoorbeeld niet gebruiken om op reis te gaan. Als blijkt dat er geld van hun spaarrekening verdwenen is, kunnen kinderen daarvoor op hun 18e naar de rechtbank stappen. Spaar je daarentegen op je eigen naam en heb je het geld (tijdelijk) nodig, dan kan je het vrij gebruiken.

Conclusie: sparen op eigen naam, misschien wel de beste keuze

Als je graag zelf de controle behoudt, is sparen op je eigen naam een betere keuze. Je kiest zelf wanneer je het geld schenkt, het gaat niet automatisch naar je kind op zijn of haar achttiende. Bijkomend voordeel is dat er geen beperkingen zijn om het geld te gebruiken. Weet wel dat, als je het bedrag uiteindelijk schenkt, je rekening moet houden met de schenkingsvrijstelling van 6633 euro (per kind).

Sparen voor je kind bij Santander Consumer Bank

Bij Santander Consumer Bank kan je tot zes spaarrekeningen per titularis openen. Om de verschillende spaarrekeningen van elkaar te onderscheiden, kan je met aliassen werken. Een alias is een naam die je zelf aan een rekening geeft. Je kan dus perfect de namen van je kinderen als aliassen van de verschillende rekeningen gebruiken.

Ontdek hier onze spaarrekening

 

Meer weten over sparen voor je (klein)kinderen?

Denk je er als ouder aan om elke maand een bedrag opzij te zetten voor je kind? Wil je als grootouder je kleinkinderen een duwtje in de rug geven? Goed idee! In onze whitepaper zetten we de spaarmogelijkheden op een rijtje en staan we stil bij enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Download deze whitepaper