Familie op strand

Korte- en langetermijnspaardoelen: zo kies je de beste strategie

28/05/2025 - 4 minuten

Korte- en langetermijnspaardoelen: zo kies je de beste strategie

Een citytrip met vrienden? Een buffer voor onvoorziene kosten? Kinderen die op kamers gaan? Of gewoon een extraatje voor je pensioen? Je spaardoelen hangen af van je levensfase, je prioriteiten en je dromen. Meestal heb je zelfs korte- én langetermijnspaardoelen. Laten we even kijken hoe je dat aanpakt. 

Geld opzijzetten voor later … Het klinkt eenvoudig, maar die ‘later’ maakt een wereld van verschil. Want een vakantie binnen zes maanden vraagt iets anders dan sparen voor je pensioen over twintig jaar. Er is een groot verschil tussen sparen op korte en lange termijn.

Wat zijn korte- en langetermijnspaardoelen? 

Als je spaart, is het handig om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Die spaardoelen kunnen op korte of op lange termijn zijn.

  • Kortetermijnspaardoelen
    Kortetermijnspaardoelen zijn plannen die je binnen één tot drie jaar wil realiseren. Ze zijn vaak heel concreet: een vakantie, een nieuwe laptop, een nieuwe wagen, … Of je wil op korte termijn een financiële buffer voor noodgevallen opbouwen. Belangrijk bij deze kortetermijnspaardoelen is dat je snel aan je geld kan als dat nodig is.
  • Langetermijnspaardoelen
    Langetermijnspaardoelen zijn plannen die verder in de toekomst liggen. Denk aan een woning kopen of renoveren, de studies van je kinderen of een aanvulling op je pensioen. Hier draait alles om geduld en consistentie. Je kan profiteren van het effect van de samengestelde rente: hoe langer je spaart, hoe sneller je spaargeld aangroeit.

Spaarvormen die bij jouw doelen passen 

Door stil te staan bij hoe ver je plannen in de toekomst liggen, kan je ook een doordachte keuze maken voor je spaarstrategie.

  • De spaarrekening: ideaal voor kortetermijnspaardoelen
    Een spaarrekening is een flexibele en veilige manier om je spaargeld te laten groeien. Ook al zijn de rentes op dit moment misschien minder aantrekkelijk, een spaarrekening blijft interessant. Je hebt altijd toegang tot je geld én je bent beschermd door het depositogarantiestelsel, tot 100.000 euro per persoon, per bank.
  • Het spaardeposito: interessant voor langetermijnspaardoelen
    Heb je meer tijd, dan kan je ook een spaardeposito overwegen. Je geld staat dan voor een langere tijd vast, maar in ruil krijg je vaak een hogere rente. Vooral in tijden van rentedalingen, zoals nu, is het een slimme keuze: ook al dalen de rentes, jij bent zeker van je rendement. Spaardeposito’s vallen bovendien ook onder het depositogarantiestelsel.

Hoe spaar je nu voor korte- en langetermijndoelen? 

Met een doordachte aanpak wordt sparen niet alleen haalbaar, het werkt ook motiverend. Deze drie tips helpen je alvast op weg.

  • 1. Deel je spaardoelen op
    Stel jezelf de vraag: wat wil ik nu (bv. een weekendje weg), wat wil ik binnenkort (bv. een nieuwe wagen) en wat wil ik later (bv. een zorgeloze oude dag). Door je doelen zo op te delen, krijg je een duidelijk zicht op hoeveel en hoe lang je moet sparen.
  • 2. Open meerdere spaarrekeningen
    Heb je meerdere spaardoelen – zowel op korte als op lange termijn – en weet je hoeveel je bijeen moet sparen? Open dan aparte spaarrekeningen (en -deposito’s) voor elk doel. Dat maakt het makkelijker om je progressie per spaardoel op te volgen.
  • 3. Kijk verder dan je huidige bank
    Kies voor spaarrekeningen en -deposito’s bij een andere bank dan de bank waar je je dagelijkse verrichtingen doet. Zo creëer je een ‘mentale afstand’ tot je spaargeld en verklein je de kans dat je het impulsief gaat uitgeven. Extra tip: bij online spaarbanken vind je vaak betere voorwaarden dan bij de klassieke banken.

Aan de slag: jouw eerste stap naar gericht sparen 

Hoewel renteverschillen klein lijken, kunnen ze op lange termijn een groot verschil in rendement betekenen. Santander Consumer Bank biedt een spaarrekening en -deposito met aantrekkelijke rentes en zonder kosten. Benieuwd wat je spaargeld bij ons kan opbrengen op een bepaalde termijn? Met onze rentecalculator bereken je het zelf. Gewoon je bedrag en je periode invullen, en je weet meteen waar je aan toe bent.

Bereken je rendement op een spaarrekening

Bereken je rendement op een spaardeposito