Slimmer sparen? Deze 3 psychologische trucjes werken in je voordeel
Voor veel mensen biedt sparen een gevoel van veiligheid en controle. De wetenschap dat er een financiële buffer is voor moeilijke tijden, bij noodgevallen of onverwachte uitgaven, zorgt voor gemoedsrust. Toch is sparen niet altijd vanzelfsprekend. Wij geven je 3 psychologische trucjes die in je voordeel werken …
Sparen lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige taak: geld opzijzetten voor toekomstige uitgaven. Maar onze menselijke natuur maakt het ons vaak moeilijker dan we denken. Verschillende psychologische factoren beïnvloeden onbewust hoe we met geld omgaan. En dus ook ons spaargedrag. Gelukkig kun je psychologie ook in je voordeel laten werken. Hier zijn drie stappen om je spaargedrag te optimaliseren door gebruik te maken van psychologische inzichten.
1. Stel jezelf een spaardoel
Sporters stellen zich vaak specifieke doelen om gemotiveerd te blijven en hun prestaties te verbeteren. Hetzelfde geldt voor sparen. Een verbouwing, een elektrische fiets, een verre vakantie, een bepaalde bedrag tegen je pensioen … Een specifiek spaardoel is de krachtigste motivator. Je zet niet zomaar wat geld opzij, je wéét waarvoor je spaart. Bovendien biedt het bereiken van kleine tussendoelen een gevoel van voldoening, wat de motivatie nog meer versterkt.
Uiteraard is het belangrijk om te bepalen hoeveel je maandelijks kúnt sparen. Daarvoor moet je een duidelijk inzicht hebben op je inkomsten en uitgaven: hoeveel komt er maandelijks binnen, wat zijn je terugkerende kosten (huur of hypotheek, verzekeringen, boodschappen, auto enz.), hoeveel budget gaat er naar ontspanning, kleding enz. Door al je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen, kun je makkelijk je maandelijkse spaarmogelijkheid berekenen.
2. Automatiseer je spaarproces
Hoe meer je moet nadenken over sparen en hoe meer handelingen je moet verrichten, hoe hoger de drempel wordt. Een tweede truc om sparen makkelijker te maken, is dus je spaarproces te automatiseren. Door automatisch een vast bedrag van je betaalrekening naar je spaarrekening over te maken, wordt sparen een gewoonte die geen actieve inspanning vraagt. Je moet niet telkens opnieuw ‘de beslissing nemen’ om te sparen en je kunt het dus niet vergeten. De oplossing is dan ook heel simpel: stel een maandelijkse, automatische overschrijving in van je betaal- naar je spaarrekening. Die overschrijving kan het beste plaatsvinden op de dag nadat je loon gestort wordt.
3. Creëer een mentale barrière
Hoe makkelijker je bij je geld kunt, hoe sneller je het zal uitgeven. Geld op een spaarrekening geven we minder snel uit dan geld op een betaalrekening. Een spaarrekening zorgt alvast voor een eerste mentale barrière. Wat nóg beter is? Een spaarrekening openen bij een andere bank. Gebruik je een betaalrekening bij bank A, zet je spaargeld dan op een spaarrekening bij bank B. De afstand tot je spaargeld wordt psychisch groter, de neiging om het uit te geven nog kleiner. De kans bestaat bovendien dat bank B je een betere rente aanbiedt dan de bank waar je al jaren trouwe klant bent. En hoewel verschillen beperkt kunnen lijken, kan rentes vergelijken wel degelijk lonen.