Studente online shoppen

Sparen als student : 10 nuttige tips voor een goedkoper studentenleven

18/12/2023 - 3 minuten

Sparen als student: 10 nuttige tips voor een goedkoper studentenleven

Studeren betekent voor de meeste studenten ook zorgvuldig met geld omgaan. Door de schaarste op de huurmarkt zijn studentenkamers de laatste paar jaar flink duurder geworden. Niet gemakkelijk om iets betaalbaars te vinden, zeker omdat de studiefinanciering ook niet bepaald een vetpot is.

Daarnaast brengt het studentenleven vrijwel onvermijdelijk een lange lijst aan uitgaven met zich mee: boeken, elektronica, openbaar vervoer, eten en drinken, noem maar op. Maar wie de juiste trucjes kent, kan echter honderden euro’s besparen. Hoe pak je dat aan? Wij geven je 10 tips.

1. Ga op zoek naar kortingen

Studenten krijgen vaak korting op laptops en ander studiemateriaal. Ook restaurants geven regelmatig een studentenkorting als je ernaar vraagt. Hou verder reclamefolders in de gaten voor de beste kortingen. Zelfs in de supermarkt kan jij jouw slag slaan: fruit en groenten worden vlak voor sluitingstijd vaak afgeprijsd, en verse producten waarvan de houdbaarheidsdatum snel vervalt, zijn vaak tot 30% goedkoper en nog perfect te eten. 

2. Tweedehands is hip

Een kamer inrichten of een outfit nodig voor een feestje? Snuffel eens rond in tweedehandswinkels of op tweedehandssites als Vinted of Marktplaats. Je vindt er heel wat originele spullen voor een zacht prijsje. Boeken kan je vaak overkopen van ouderejaars studenten. Controleer wel even van tevoren of de inhoud nog up-to-date is.

3. Wat u zelf doet, doet u beter

Geen tijd om thuis te eten? Maak zelf een simpele salade of lunchpakket om mee te nemen. Vul een drinkfles met water of een thermoskan met soep of koffie. Broodjes in broodjeszaken en coffees-to-go nemen vaak een veel grotere hap uit je budget dan je denkt.

4. Neem een bijbaantje

Een dag of paar avonden per week werken zorgt al snel voor een mooi inkomen. Een studentenbaantje zorgt ook dat je al wat werkervaring hebt, wat mooi staat op jouw CV. Bovendien bouw je al eventueel een netwerk op. En dat kan weer handig zijn voor jouw latere professionele carrière. 

5. Huur op een strategische locatie

Hoe dichter bij het centrum, hoe duurder een studentenkamer. Vaak is het financieel interessanter om aan de rand van een studentenstad een kamer of studio te huren en van daaruit naar het centrum te fietsen.

6. Samen is leuker én goedkoper

Als student kan het interessant zijn om bepaalde uitgaven samen met vrienden te doen. Zo kan samen een huis huren een stuk voordeliger zijn dan allemaal afzonderlijk een kamer te betalen. Plus: samen koken is niet alleen gezellig, je kan er ook heel wat mee besparen. 

7. Voordelig sporten en genieten

Zin in een feestje? Studentenclubs organiseren leuke activiteiten met goedkope drankjes en hapjes – soms zelfs helemaal gratis! Sporten kan dan meestal weer vrij goedkoop op de faciliteiten van jouw universiteit of hogeschool.

8. Bespaar op uw looks

Toe aan een nieuwe coupe? Laat jouw haar knippen door een student van de kappersschool. Zo krijg je een professionele kappersbeurt voor een fractie van de eigenlijke prijs. En als je bijvoorbeeld een gaatje in jouw kleren heeft, laat het dan herstellen of ga zelf aan de slag met naald en draad.

9. Ga op bezoek bij familie

Ga regelmatig langs bij jouw ouders of grootouders. Ze zullen je met plezier verwennen met een heerlijke maaltijd. En de leftovers krijg je waarschijnlijk ook nog mee. Dat scheelt weer boodschappen doen!

10. Plan budgetreizen

Iedereen heeft behoefte aan ontspanning en vakantie. Maar hou ook tijdens de zomer jouw budget in de gaten. Denk goed na aan welk festival je geld wil uitgeven en gebruik apps als Vakantieveilingen om voordelige reizen en activiteiten te plannen. Goedkoop overnachten kan dan weer op campings, in hostels of via Couchsurfing of AirBnB.

Een concreet spaarplan op maat van de student

Ben jij aan de slag gegaan met de tips hierboven en kon je hier en daar al wat besparen? Dan is het tijd om aan een spaarplan te denken!

1. Maak een overzicht van je vaste kosten
Om te weten hoeveel jij kan sparen, is het belangrijk om een overzicht van jouw uitgaven te hebben. Met apps als “Mijn uitgaven” kan je exact bijhouden wat je uitgeeft. Maak naast een overzicht van de dagelijkse kosten voor eten, drinken en ontspanning ook een weekbudget voor extra kosten als vervoer, kleding en meer van dat soort uitgaven.

2. Open een gratis spaarrekening
Sparen doe je het best op een aparte spaarrekening. Kijk niet alleen naar het aanbod van jouw vertrouwde bank. Online vindt je ook heel wat spaarrekeningen met andere rentepercentages en voorwaarden. Hou bij jouw keuze wel rekening met jouw spaardoel. Sommige rekeningen brengen op korte termijn meer op, terwijl andere op langere termijn een hoger rendement geven.

3. Zet elke maand geld opzij
Op basis van jouw uitgaven bepaal je welk bedrag je maandelijks opzij kan zetten. Zet dat bedrag bij voorkeur aan het begin van de maand op jouw spaarrekening. Zo kom je niet snel in de verleiding om dat geld in een impulsieve bui alsnog uit te geven. 

 

Klaar om te beginnen met sparen als student? Bekijk de gratis spaarrekeningen van Santander Consumer Bank!