Jongen computer

Struisvogeleffect

Ga slecht nieuws over uw financiën niet uit de weg

18/12/2023 - 4 minuten

Waarom je negatief nieuws over jouw financiën maar beter niet negeert

We nemen liever geen slechte financiële beslissingen. Toch kunnen ze ons allemaal wel eens overkomen. De grootste boosdoener? Dat is wat wij het struisvogeleffect noemen. Oftewel: de neiging om vervelende informatie over onze financiën te negeren. In dit artikel leggen we je uit wat de valkuilen van dit gedrag zijn en hoe je ze kan vermijden.

Kop in het zand

Onderzoek toont aan dat mensen vaker naar hun rekening kijken wanneer hun salaris net is gestort. Het geeft ze een goed gevoel om een groot bedrag op hun rekening te zien staan. Maar wanneer hun salaris bijna op is, negeren ze dat liever. Dat is een klassiek voorbeeld van het struisvogeleffect: de algemene neiging om vervelende informatie uit de weg te gaan. Mensen steken liever hun kop in het zand dan het slechte financiële nieuws onder ogen te komen. En dat is niet altijd zo onschuldig als het lijkt.

Gevolgen van het struisvogeleffect

Het negeren van vervelend financieel nieuws kan verschillende gevolgen hebben: 

Slechte keuzes maken

Wie niet over de juiste of volledige informatie beschikt, kan foute beslissingen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het beheer van jouw inkomen. Laat jij je wel eens verleiden door een aanbieding of impulsaankoop? Als je op dat moment niet weet of er genoeg geld op jouw rekening staat of hoe groot jouw spaarbuffer is, kom je misschien wel in de problemen bij de betaling van jouw vaste kosten, zoals leningen, hypotheken, huur en dergelijke.

Sneeuwbaleffect

Heel wat problemen worden groter als ze niet worden aangepakt. Dat is ook het geval met schulden. Als jij jouw schulden negeert, worden ze steeds groter en wordt het moeilijker om ze af te betalen. Zo’n situatie kan zo al snel uit de hand lopen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van jouw credit card. Als je niet genoeg rekening houdt met jouw financiële situatie en de afbetalingen, kan je serieus in de problemen komen als de kosten zich blijven opstapelen. 

Financiële doestellingen niet halen

Heel wat mensen zijn vastberaden om elke maand te sparen. Toch lukt het niet altijd om te sparen in potjes, omdat ze vaak niet weten waar hun geld precies naartoe gaat: vrije tijd, supermarkt, extraatjes, noem maar op. Zolang je niet goed weet waar jij jouw geld aan uitgeeft, kan je ook geen stappen zetten om die kosten te drukken en bewuster te sparen.

Kom in actie

Als het over jouw financiën gaat, kun je maar het beste meteen door de zure appel heen bijten. Hoe hoog is jouw hypotheekschuld? Heb je een spaarpotje voor onvoorziene omstandigheden? Spaar je al voor jouw pensioen? 

Plannen en informeren is de beste manier om het struisvogeleffect aan te pakken. Als je bijvoorbeeld schulden hebt, is het belangrijk om een realistisch plan op te stellen om ze stap voor stap af te lossen. Zo gaat niet alleen jouw financiële gezondheid er op vooruit, maar krijg je ook meer rust op mentaal gebied.

Beschouw jouw financiën niet als een zorg voor later, maar als een dagelijks onderdeel van jouw leven. Durf daarbij ook tien of twintig jaar in de toekomst te kijken. Om later een gezonde financële situatie te hebben, moet je weten hoe je er vandaag voor staat en actie ondernemen als dat nodig is. 

Een spaarbuffer geeft je hierbij wat extra ademruimte als het financieel even tegenzit. Bekijk de spaaroplossingen van Santander Consumer Bank.